nedelja, 20. oktober 2013

Poraba maščob med aktivnostjo - vpliv intenzivnosti aktivnosti


Aktivnost lahko razdelimo glede na intenzivnost na: nizko, srednjo in visoko intenzivno aktivnost. V literaturi sicer meje niso strogo določene in se gibljejo nekje do 50% največje porabe kisika (VO2max) za nizko intenzivno aktivnost, od 55% do 70% VO2max za srednje intenzivno aktivnost in nad 75% VO2max za visoko intenzivno aktivnost. Med nizko intenzivno vzdržljivostno aktivnostjo (NIVA) in srednje intenzivno vzdržljivostno aktivnostjo (SIVA) so prevladujoči energijski vir maščobe, medtem ko je med visoko intenzivno vzdržljivostno aktivnostjo (VIVA) poraba maščob manjša kot pri SIVA. Z merjenjem stehiometričnega razmerja CO2 in O2 med dihanjem (RER – “respiratory exchange ratio”), na osnovi katerega lahko sklepamo na vrsto porabljenega energetskega vira so že v začetku prejšnjega stoletja ugotovili, da se oksidacija maščob od nivoja v mirovanju povečuje vse do intenzivnosti 65% VO2max. Tako se poraba maščob med vzdržljivostno aktivnostjo, ki traja od 60 do 90 min poveča od 5 do 10-krat. Nadaljne raziskave so z merjenjem RER in spremljanjem izotopov potrdile največjo oksidacijo maščob pri SIVA in sicer pri intenzivnosti 65% VO2max, v primerjavi z NIVA (25% VO2max) in VIVA (85% VO2max).
aktivnost_srednja
Ko se intenzivnost obremenitve povečuje, se poraba maščob zmanjšuje. Že med 30-minutnim kolesarjenjem je pri intenzivnosti 75% VO2max poraba maščob manjša kot pri intenzivnosti 55% VO2max. Kljub temu, da je že skoraj stoletje znano, da je skupna količina oksidiranih maščob manjša pri VIVA kot pri SIVV, mehanizmi za tem še niso popolnoma jasni. Najverjetneje je omejitveni dejavnik za oksidacijo maščob pri prehodu iz mirovanja v NIVA ali SIVA transport maščob preko sarkoleme. Pri prehodu iz SIVA in VIVA nekateri zagovarjajo hipotezo, da se oksidacija maščob zmanjša verjetno zaradi nerazpoložljivosti prostega karnitina in/ali znižanja intracelularnega pH, medtem ko drugi ugotavljajo, da se zdi, da je samo dostopnost prostega karnitina v krvi tisti faktor, ki omejuje transport maščob v mitohondrije v mišici pri prehodu iz SIVA v VIVA.

Ni komentarjev:

Objavite komentar